VHS (VHD, RHD),
symptomen en preventie

Het VHS-virus kan konijntjes vanaf ± einde 8e week treffen. De ziekte heeft praktisch altijd een dodelijk verloop.

Het virus wordt overgebracht door geïnfecteerde tamme of wilde konijnen, door ongedierte, door andere huisdieren, het zit in water, in voedsel, op mensen, op kleren, op dingen, aan vogelpoten of in vogelpoep, het wordt verspreid door vliegen en bij hoge concentraties zweeft het in de lucht. Het maakt niet uit of het konijn binnen of buiten woont.

Als iemand in aanraking is geweest met een ziek konijn kan die persoon het virus aan de kleren of onder de schoenen meenemen naar een ander konijn, dat dan ook ziek wordt. De ziekte breidt zich ontzettend snel uit.

Verschillende vormen van VHS

Bij VHS worden drie vormen onderscheiden:
a) Zeer snel verlopende vorm (binnen enkele uren) met plotselinge dood en ontbreken van symptomen.
b) Snel verlopende vorm met lusteloosheid, stoppen met eten, benauwdheid, koorts tot 42C, stuiptrekkingen, soms tandenknarsen en schreeuwen. Vaak is in het laatste stadium vlak voor de dood een schuimige, bloederige neusuitvloeiing.
c) Milde vorm, die echter zeldzaam is. Deze vorm kan voor slepende ziekteverschijnselen zorgen. Wanneer herstel optreedt ontstaat levenslange immuniteit.

Niet uit te roeien

Heeft het virus eenmaal dodelijke slachtoffers gemaakt in huis of buitenhok, dan zal elk nieuw konijn in die omgeving geplaatst ook weer de ziekte krijgen en sterven. Het virus is niet te vernietigen, en leeft 2-3 maanden, dan sterft het zelf. Zolang het virus rondwaart, is alleen een ingeënt konijn veilig. Ook een andere kamer in huis helpt niet, het virus zit, door heen en weer lopen van de mensen, overal.

Preventie

De ziekte is niet te genezen, wel te voorkomen. Alleen PREVENTIEVE enting kan voorkomen dat je konijn ziek wordt.

Het beste kan het konijn op het einde van de 7e, begin van de 8e levensweek ingeënt worden. De enting heeft een werkingsduur van 1 jaar, dus eenmaal per jaar inenten is voldoende. De beste tijd om de inenting te laten geven is april/mei, zodat het konijn in de zomermaanden het best beschermd is.
NB De eerste inentingen moeten gegeven worden als het konijn er de leeftijd voor heeft, ongeacht de tijd van het jaar.Ook bij het aanschaffen van een ouder konijn, of een konijn uit een asiel, is het raadzaam het dier direct te laten inenten, als dat nog niet gedaan is. Dan de volgende entingen zoveel mogelijk in de aangegeven maanden laten geven. 
Een konijn moet in goede conditie zijn voor deze inenting, een dierenarts zal het dier eerst moeten onderzoeken of het gezond is.

Inentingen

Vanaf begin januari 2012 is er een nieuw vaccin op de markt dat een jaar lang bescherming geeft tegen myxomatose en RHD. RHD is Rabbit Hemorhagic Disease en dit wordt ook wel VHS = Viral Hemorhagic Syndrome genoemd. Nobivac Myxo-RHD ® kenmerken:
- Vaccinatie 1x per jaar
- Combinatie vaccin tegen Myxomatose en VHS
- Mag vanaf 5 weken leeftijd Bescherming na 1 week die 1 jaar aanhoudt
- Onderhuidse injectie met 1 ml
- Per konijn 1 vaccin flesje
- Geen entspreekuren meer nodig elk konijn heeft eigen vaccin flesje .

Niet vaccineren als...!
Zwangere vrouwtjes en konijnen met snot, of andere gezondheidsproblemen, mogen niet gevaccineerd worden. Kort voor of na een operatie (ook castratie) mag niet gevaccineerd worden. Een konijn moet in goede conditie zijn voor deze enting.

Niet inenten als...!
Zwangere vrouwtjes en konijnen met snot, of andere gezondheidsproblemen, mogen niet ingeënt worden. Kort voor of na een operatie (ook castratie) mag niet ingeënt worden. Een konijn moet in goede conditie zijn voor deze inenting. Tussen inentingen en een medische ingreep moeten minimaal twee weken zitten.

Zie voor meer informatie over de VHS en de inentingen op www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/vhs.html  

Zie voor allerhande informatie over de konijnenziektes, entstoffen en bijsluiters van de entstoffen op www.catootjeskonijntjes.nl

terug