VHS, de geschiedenis

(Marguerite Wegner, http://members.iinet.net.au/~rabbit/rrcd.htm)

VHS, symptomen en preventie (klik hier)

 

VHS toen en nu, de geschiedenis van VHS op aarde.....

VHS staat voor Viral Hemorrhagic Syndroom.

  • In 1984 is VHS is voor het eerst gesignaleerd, en wel in China. De Chinezen beweren dat de ziekte door een scheepslading Angora konijnen uit Duitsland is binnengebracht. Deze bewering wordt gesteund door rapporten van onbekende fatale ziekten. Deze rapporten gingen vooraf aan de Chinese infecties en gingen al rond in verschillende delen van Europa. De laatste uitbraken van het virus die gerapporteerd werden in China waren in Taipei in 1996. Deze rapporten omvatten drie afzonderlijke gevallen en in totaal 3.200 doden. Door middel van vaccinatie-plannen is de ziekte onder controle gebracht. VHS heerst alleen zo nu en dan en blijft beperkt tot kleine gebieden.
  • In 1988 werd VHS in Mexico geconstateerd en stond in verband met een invoer van konijnen uit China die niet correct gecontroleerd was. De eerste tekenen van de infectieziekte openbaarden zich vlak bij Mexico City. Vanaf die plaats verspreidde de ziekte zich binnen twee maanden naar 159 andere plaatsen, tot 640 km. van de grens met Texas. Uiteindelijk hielp de USDA ( United States Department of Agriculture) de ziekte uit te roeien. Ongeveer 50.000 konijnen stierven aan VHS, en om en nabij de 100.000 gezonde konijnen, die blootgesteld waren geweest de ziekte, werden afgemaakt. Mexico had VHS uitgeschakeld.... De laatste geconstateerde infectie was op 10 april 1991 en inspecties in 1992 brachten geen nieuwe infectie-gevallen aan het licht.
  • In 1989 werden zowel VHS als het Europese Bruine Haas Syndroom gerapporteerd in Croatië. In 1990 werd op 24 plaatsen in het zuid-westelijke deel van Croatië het uitbreken van deze ziekten geregistreerd.
  • In 1990 werd in de vroege zomer in België het uitbreken van VHS gesignaleerd. Deze oorspronkelijke infectie omvatte tien kleine plaatsen waar binnen 1 week tussen 65% en 100% van de konijnen ouder dan twee maanden overleed. De meeste konijnen stierven binnen 24 uur zonder symptomen.
  • In 1992 kwam VHS Engeland binnen. De ziekte verspreidde zich naar Cumbria, Schotland en Noord Ierland, en besmette op die manier heel Engeland. VHS verplaatst zich heel snel over afstanden tot 240 km. Het duurde twee jaar tot er vaccins beschikbaar waren. In 1995 en 1996 waren er meer dan 500 bevestigde uitbraken van VHS.
  • In 1993 werd de ziekte voor het eerst in Cuba door het gemeentebestuur van Caimito gerapporteerd. Sinds 1997 is het aantal aan VHS gestorven konijnen op dit eiland toegenomen tot 1.606. Meer dan 1.300 konijnen zijn sindsdien afgemaakt in een poging de ziekte op dit eiland uit te bannen.
  • In 1994 rapporteerden de Spaanse autoriteiten het uitbreken van VHS in het Donana National Park. In twee verschillende konijnenkolonies brak de ziekte uit.
  • In 1995 startte een publieke discussie over de plannen van de Australische en Nieuw Zeelandse regeringen om het konijnen Calici Virus (VHS) los te laten op de wilde konijnenpopulatie om deze zo (trachten) te vernietigen. Konijnen zijn in geen van beide landen inheems en worden als "de pest" beschouwd. In hetzelfde jaar brak VHS "per ongeluk" uit in Australië, ondanks de zware controle die uitgeoefend werd op de virus-test-voorzieningen die op een eiland bij de Australische zuidkust geplaatst waren.
  • In 1996 is het uitbreken van VHS gerapporteerd op de Fiji-eilanden.
  • In 1997 zijn VHS-gevallen gerapporteerd in Indonesië.
  • In 1997 besloot de regering van Nieuw Zeeland het VHS-virus niet los te laten als een biologisch bestrijdingsmiddel omdat er onder andere "te weinig kennis van de epidemiologie van het Konijnen Calici Virus was". Toch begon Nieuw Zeeland in oktober 1997 het uitbreken van het virus te rapporteren. Een groep South Island boeren had het virus illegaal Nieuw Zeeland binnengehaald. De Australische regering is nog steeds "gecontroleerd" loslaten van het virus van plan.
  • Tot 2000 zijn er elk jaar in Nederland kleine uitbarstingen geweest van het virus. Omdat veel mensen hun konijn preventief laten enten is het virus redelijk onder controle te houden.