terug

 Traanoogjes

Traanoogjes komt vaak voor. Vaak betreft het ontstoken traanbuisjes. De dierenarts geeft hiervoor een oogzalf die meestal niet helpt. Ik vond op de site van Ina Mijling (www.xs4all.nl/~insights ) een recept wat heel makkelijk zelf te maken is. 

Ina Mijling schrijft:  in een boekhandel vond ik een boekje over 'natuurgeneeskunde voor kleine huisdieren'. Dat is ook de titel, Marga Drossard en Ursula Letschert, uitg. De Driehoek, Amsterdam.

Daarin vond ik een recept voor oogkwaaltjes: Euphrasia D3, 5 druppels op een kwart kopje gekookt water en een paar keer per dag daar de oogjes mee druppelen en schoonmaken. Ingeven: 3 maal daags 3 druppels Silicea D12 en Staphisagria D6. Deze middelen kun je kopen of bestellen bij de apotheek.

Binnen een paar dagen waren de natte oogjes droog geworden. Bij de apotheek kun je druppelflesjes, flesjes met pipetjes krijgen. Maar je kunt het ook met een nat watje doen wat je uitknijpt boven het oogje. Wel telkens een schoon watje nemen met schone handen.

Doe het onderste ooglid wat open en laat twee druppeltjes erin vallen.

Maak ook de omgeving van het oogje goed schoon, eventueel met wat shampoo, anders heb je kans dat het konijn zichzelf iedere keer opnieuw infecteert: hij krabt immers gedurig aan zijn oogjes. Hou ook de kooi goed schoon.

De dosering die Ina noemt is goed voor konijnen. Van homeopatische middelen is de dosering voor een konijn 3 druppels of 3 korrels. 

Natuurlijk zijn er tegenwoordig meer goede homeopatische middelen zoals:
- Euphrasia stilldoses van Unda (Biotisan) of
- Oogdruppels van Bonusan
Van één van beide middelen 2-3x daags 1-2 druppeltjes per oog

Verder is er Euphrasia van Vogel. Gebruiken: 1 deel Euphrasia op 5 delen gekookt en helemaal afgekoeld water. De alcohol in de druppels vervliegt in het hete water. Als de vloeistof helemaal afgekoeld is dan bijv. in een oogdruppelflesje doen (bij apotheek verkrijgbaar). Koel en donker bewaren (niet in de ijskast).