EHBO-DOOS

 
  Gas

Equate. Tegen gas. Dit is een mensenbaby-middel, maar werkt heel goed bij konijnen. Dit middel zorgt dat het gas weg kan. Verder doet dit middel niets, dus het kan zonder bezwaar aan een konijn gegeven worden. (voor gebruik zie artikel Gas) Het werkzame bestanddeel is simethicon.
Equate is verkrijgbaar via de webwinkel Maryo's Bunnystuff, klik hier
OF:
Infacol.
Dit middel is vergelijkbaar met Equate. Het is ook voor mensenbaby's bedoeld en kan zonder bezwaar aan konijnen gegeven worden. Verkrijgbaar via diverse drogisterijen. (voor gebruik zie artikel Gas)

Dwangvoeren

Injectiespuitjes zonder naald, alle maten. (Bij dierenarts vaak gratis verkrijgbaar.)

Potjes babyvoeding 1e wortelhapje. Deze potjes blijven ongeopend langer dan een jaar goed, afhankelijk van de uiterste gebruiksdatum, dus kunnen goed in voorraad gehouden worden. Alleen geschikt voor kortdurend dwangvoer, het is geen volledig voedsel.

Convalescence Support (Feline)  van Royal Canin. Convalescence Support bevat 42% eiwitten en is in principe ontwikkeld voor zieke katten. Maar ook voor zeer zieke knaagdieren en konijnen is het zeer waardevolle voeding. In de praktijk is gebleken dat konijnen waar de hoop voor opgegeven was met behulp van deze voeding er weer bovenop kwamen. Het is sterk aan te bevelen om deze voeding voor noodgevallen in voorraad te houden. Uitsluitend via de dierenarts verkrijgbaar.
NB Wel opletten dat je de vorm zonder vlees krijgt! Het moet poeder zijn, zonder brokjes er in.  

Bereidingswijze: 1 eetlepel poeder op drie eetlepels warm water. Voor elke voerbeurt nieuw aanmaken. Minder kan ook aangemaakt worden, mits de verhouding altijd 1 op 3 blijft. Zorg dat er niet teveel water ineens wordt toegevoegd, wanneer het papje gaat schiften moet er nieuw gemaakt worden. Het papje moet de dikte hebben van dunne yoghurt.
NB Veel konijnen vinden het lekkerder als er een beetje baby 1e wortelhapje (bijv. Nutricia) of baby 1e fruithapje doorheen geroerd wordt.

Supreme Science Recovery van Russel. Dit dwangvoer is speciaal voor konijnen ontwikkeld en is via de dierenarts te koop. Dit voer bevat 20% vezels en toegevoegde prebiotica en elektrolieten. Prebiotica stimuleren de werking van probiotica (=nuttige darmbacteriën)
Omdat vezels de opening van een injectiespuitje zonder naald verstoppen, is voor het voeren van vezelig dwangvoer een spuit met een veel wijdere opening nodig, maar deze is in veel gevallen moeilijk te bemachtigen. Beter kun je een 1 ml. spuitje nemen en hiervan het tuitje afsnijden, vlak voor de ronding waar het spuitje wijd wordt. Zo heb je een wijd gat, waar vezeldwangvoer goed doorheen gaat, terwijl het 1 ml. spuitje nog steeds dun genoeg is om tussen de lippen van een onwillig konijn te stoppen.


- Nog een truc om vezeldwangvoer te geven zonder het tuitje van een spuitje af te snijden: neem een beetje baby 1e wortelhapje (supermarkt) en roer daar een theelepel Recovery doorheen. Evt. een drup water erbij, de massa is nu ook met een klein spuitje goed op te zuigen: de vezels zwellen pas in het lichaam van het konijn.
NB. Wel direct voeren want als deze massa blijft staan dikt het snel in.
Konijnen die wat dikker moeten worden kunnen het beste gedwangvoerd worden met Recovery gemengd met Convalescence.

Critical Care. Dit dwangvoer is speciaal voor konijnen ontwikkeld. Het percentage vezels in Critical Care bedraagt meer dan 25%. Uitsluitend via de dierenarts verkrijgbaar.

OVERIGE

Betadine(verdund!). Dit is om wondjes schoon te maken. Pas op, het konijn kan dit beter niet oplikken!
Of:
Calendulatinctuur (homeopatisch). Deze tinctuur prikt zoals jodium, maar er kunnen 10 druppels in een kopje water gedaan worden, dan prikt het niet meer maar ontsmet nog steeds prima. 

Calendulazalf (homeopatisch). Om wondjes snel te laten helen. 

Lactobacillus acidophilus, dit zijn bacteriën die helpen de darmflora te herstellen, bijv. als er diarree is na een antibioticumkuur, of af en aan zachte keutels na voedingsfouten e.d. Dierenartsen schreven vroeger in dit geval altijd yoghurt voor, yoghurt bevat deze bacteriën ook. Maar yoghurt bevat ook lactose, en dat is niet goed voor konijnen. Het product Yakult wat vaak door dierenartsen voorgeschreven wordt is beslist af te raden, dit bevat veel te veel suiker wat het probleem juist kan verergeren.
* Merken Lactobacillus zijn: Bene-Bac, Protexin, Probiotic via dierenarts, of Lactobacillus van Now via internet, verkrijgbaar bij Vitatheek.
Klik hier voor de gebruiksaanwijzing van Lactobacillus

Norit. Te gebruiken als je konijn van een giftige plant gegeten heeft. De Norit in lauw water oplossen tot een dikke brei. Zoveel mogelijk Norit geven. Zo snel mogelijk hiermee beginnen, het liefst binnen twee uur nadat iets giftigs is gegeten. Wanneer langer gewacht wordt is Norit geven zinloos.

O.R. ACE Oral rehydration salts of Feline Rehydration Support van Waltham. Dit zijn elektrolytische oplossingen, bij dierenarts verkrijgbaar. Te gebruiken als je konijn op krachten moet blijven als hij erg ziek is, of aan de diarree is. Het voorkomt uitdroging (belangrijk!) Bij apotheek ook verkrijgbaar

Orisel (evt. voor kinderen tot 6 jaar), dit is ook een goede elektrolytische oplossing voor konijnen. Koop geen ander merk elektrolytische oplossing, omdat hier bijproducten in verwerkt zijn die een ongunstige uitwerking kunnen hebben.
- Het beste kan de oplossing lauwwarm gegeven worden. Klaargemaakte oplossing kan 24 uur in de koelkast bewaard blijven. Steeds wat er vanaf nemen en ietsje opwarmen. Na 24 uur nieuw aanmaken.
NB. Konijnen drinken het graag als hun lichaam er behoefte aan heeft. Ze mogen het dan onbeperkt drinken. Heeft het lichaam er geen behoefte meer aan, zullen ze het niet meer willen drinken.

Oogdruppels Oculoheel van Heel of Similasan van VSM (beide homeopatisch). Te gebruiken als je konijn een traanoogje heeft met helder vocht, of een pijnlijk oogje met rode oogleden(binnenkant) zonder verdere klachten als niezen of natte neus. Hiervan druppel je 3-4 x daags de ogen (1-2 druppeltjes per oog)

Prozyme, dit is een enzyme dat voedsel kan afbreken. Dit middel is een zeer goede hulp in de strijd tegen verstopping. Uitsluitend in de webwinkel Maryo's Bunnystuff te koop.

Thermometer, kruik, verband, steriele gaasjes, steriele watten.

Nog meer zeer uitgebreide informatie over een EHBO-doos + duidelijke gebruiksaanwijzingen van de middelen vind je op de site van Stichting KonijnenBelangen