terug | Verlagen van calcium in het bloed. | |
terug |
Oorspronkelijke titel "Lowering Blood Calcium" Vertaling Willem v. Koeveringe Veel dierenartsen geven het advies om een calciumarm dieet te gaan geven wanneer het konijn blaas- of urinewegproblemen heeft. Calcium is een belangrijk mineraal om de botten te laten groeien en
sterk te houden, voor de spier- en zenuwfuncties en om het klonteren van
bloed tegen te gaan. De minimum benodigde hoeveelheid voor een middelgroot
konijn bedraagt 510 milligram. Deze hoeveelheid zit in 2 ons droogvoer of
in 1 kopje knolsoorten. De calciumhuishouding van konijnen is niet te vergelijken met dat van andere zoogdieren. Bij konijnen kan het dieet simpel worden aangepast, als je weet hoeveel calcium een soort bevat, kun je bepalen of iets moet worden toegevoegd of weg gelaten. De grootste boosdoener voor het leveren van te veel calcium is droogvoer. Daarom is het beste bij een calciumarm dieet het droogvoer drastisch te verminderen. Wortelgroentes als worteltjes en radijs bevatten weinig calcium. De meeste groenten hebben daarmee in vergelijking een hoger calciumgehalte, maar ze zijn ook een belangrijk onderdeel van een gezond konijnendieet en mogen niet weggelaten worden. Broccoli (met steel), veldsla, waterkers, spruitjes, selderie, boerenkool en andijvie zijn goede keuzes voor een calcium arm dieet. Knolbladeren, broccoli bladeren en koolsoorten moeten weinig of niet gegeven worden afhankelijk van de grootte van het probleem. Reference 1. Summary of Calcium in Rabbits, John E. Harkness (Rabbit Health News, 1994: Vol.11, p.7) Hoeveelheid calcium in rauwe groenten. (per kopje tenzij anders aangegeven). Deze hoeveelheid is gemeten in droge vorm, in verse groenten zal de hoeveelheid veel lager uitkomen. Alfalfa scheuten- 10 mgAndijvie-26mg Artisjokken -21mg Asperges- 28mg Bietenbladeren -46mg Bloemkool-28mg Boerenkool-94mg Borage -82mg Broccoli - 42mg chichorei bladeren - 180mg Chinese kool - 74mg Knol bladeren - 105mg Knollen - 39mg Kool - 32mg Koolraap - 34mg Koriander - 16mg Krop sla - 38mg Mosterd spinazie - 315mg Mosterdblaadjes - 58mg Nieuw Zeelandse spinazie - 32mg Paardebloembladeren - 103mg paprika zoete - 6mg Peterselie - 78mg Peultjes - 62mg Pompoen bladeren - 15mg Pompoen - 24mg Postelein - 28mg Radijsbladeren -19mg Schotse Kool - 137mg Selderie - 44mg Spinazie - 56mg Squash - 26mg Tuinkers - 40mg Waterkers - 40mg Worteltjes - 30mg IJsbergsla (per 100 g )- 20mg Zuring - 59mg Sources United States Department of Agriculture, Human Nutrition
Information Service,
|