terug 

BEROERTE
door Maryo van den Berg

 
  Wat is een beroerte
Een beroerte of attaque is een aandoening veroorzaakt door een probleem in de bloedvaten van de hersenen. Dit kan een hersenbloeding of een herseninfarct zijn.
Een beroerte is bij oude(re) konijnen sneller te verwachten, maar ook jonge(re) konijnen kunnen een beroerte krijgen. Vaak is het aanvankelijk niet te herkennen dat een konijn een beroerte heeft gehad, omdat de symptomen heel divers kunnen zijn en er verschil is tussen een lichte en een zware beroerte.

Lichte beroerte
Een lichte beroerte kan worden veroorzaakt door een infarct: hierbij wordt een bloedvat door een stolsel afgesloten. Dit stolsel kan spontaan weer oplossen waardoor de aanval snel over is, dit heet een tia.
Symptomen van een heel lichte beroerte kunnen zijn een wat onstabiele lichaamshouding, wat slechter lopen, tegen de wand leunen of lichtjes de kop zwaaien. Soms kun je enkel wat verdwaasd gedrag zien of een schrikreactie bij het aanraken en verder geen symptomen. De darmwerking kan tijdelijk stagneren.

Zware beroerte
Een zware beroerte kan worden veroorzaakt door een hersenbloeding.
Symptomen van een zware beroerte kunnen zijn coordinatieverlies en omvallen of gehele of gedeeltelijke verlamming, scheef mondje, slappe lichaamshouding en apatisch gedrag. In dit geval valt ook vaak de darmwerking weg.

Wat heeft mijn konijn
Wanneer je geen idee hebt wat er met je konijn aan de hand is, maar je ziet de ogen heen en weer flitsen, dan weet je in elk geval zeker dat er iets met de hersens niet in orde is.

Paniekerig
Je konijn snapt zelf niet wat er aan de hand is en kan paniekerig worden of al zijn. Het beste kun je dan het dier direct Rescue Remedy (Bach Bloesem) geven, 4 druppels in een heel klein beetje water in de mond. Daarbij kun je ook wat druppels in de huid van de oren wrijven. Dit zal je konijn helpen weer wat tot zichzelf te komen.
Als het dier niet te wazig is kun je proberen of het wat wil drinken.

Na de beroerte
Bij zowel een lichte als een zware beroerte heeft een konijn een rustige, wat donkere plek nodig. Woont je konijn in een kooi, dan kun je de bovenkant afdekken. Let op de darmwerking, als die op een heel lauw pitje staat of helemaal weggevallen is, dan heeft je konijn Metocloral en/of Cisaral nodig. Dit is dus meestal het geval. Geef het de eerste 24 uur een pijnstiller, het beste Metacam. Zodra het dier op gaat knappen komen de lichaamsfuncties en eetlust terug en kan hij de dingen weer zelf.


Een rustig plekje

Verzorging
Let op dat je dier eet en drinkt, doet hij dat niet dan moet hij geholpen worden. Van een lichte beroerte kan je konijn snel opknappen, voor het herstel van een zware beroerte is meer tijd nodig. In het laatste geval kan het nodig zijn dat je je dier een paar dagen dwangvoert en de darmen op gang houdt met bovengenoemde medicijnen. Let er op dat je konijn voldoende vocht naar binnen krijgt via een spuitje, eventueel kun je het water vervangen door Orisel (elektrolytische oplossing, apotheek). Dit wil een konijn vaak een stuk beter drinken dan gewoon water.
Dwangvoer niet wanneer je konijn in het begin te apathisch is om te slikken, laat het dan met rust tot het meer tot zijn positieven komt. Probeer het met medicatie zover te krijgen.
Doordat de darmwerking in de meeste gevallen aanvankelijk gebrekkig is, kan er makkelijk gasvorming ontstaan en heeft je konijn een antigasmiddel nodig. Dit antigasmiddel kun je ook zonder bezwaar een paar maal per dag geven om gasvorming te voorkomen.

Herstel
Je konijn moet zelf herstellen van een beroerte, het enige wat jij kunt doen is je dier te helpen zodat de lichaamsfuncties zich herstellen danwel niet achteruit gaan.

Homeopathie
Homeopathisch is Arnica een erg doelmatig middel om in te zetten bij of na een beroerte. Voor deskundig advies hierbij, of voor mogelijke andere natuurlijke middelen, kun je contact opnemen met veterinair natuurgeneeskundige drs. Chaja Beck-de Jong, tel. 06-5700 5177,
of met Lonneke Kerkenaar, tel. 06- 165 280 91

Tenslotte
Een lichte beroerte en een lichte epileptische aanval kunnen er op elkaar lijken. Een zwaardere beroerte kan aanvankelijk lijken op een hersenaandoening door E.cuniculi. Bij E.cuniculi speelt echter, in tegenstelling tot een beroerte, meestal geen eetlustverlies.
Monitor je konijn goed en lees het nodige over de verschillende aandoeningen om te proberen er achter te komen wat er precies aan de hand is of was.