VOER ANALYSE  

Vaak wordt gevraagd wat nou goed hardvoer is voor konijnen.
Als hardvoer is biks (bruine korrels) altijd te verkiezen boven gemengd voer.. Reden hiervoor is dat konijnen bij gemengd voer snel geneigd zijn om alleen de lekkere gekleurde dingen uit het voer te eten, en de biks te laten liggen. Maar hier zitten juist de waardevolle voedingsstoffen in, die een konijn nodig heeft. 
Wanneer een konijn weinig gemengd voer krijgt en het allemaal opeet, daarnaast nog veel hooi eet en geen last heeft van te veel of te zachte blindedarmkeutels, dan is het geven van gemengd voer geen bezwaar.

Waar moet je op letten:
Het eiwitgehalte mag niet te hoog zijn. Teveel eiwitten is schadelijk als je geen fok- of vleeskonijnen hebt. Voor gewone huis/tuinkonijnen zou voer niet meer dan 12-14% eiwitten mogen bevatten.
Het vetgehalte moet zo laag mogelijk zijn, niet meer dan 3%.
Het vezelgehalte moet hoog zijn, tussen 14-20%, hoe meer vezels het voer bevat, hoe beter.
Het calciumgehalte in voer moet onder de 1% blijven, om o.a. blaasproblemen te voorkomen.
De hoeveelheid fosfor ten opzichte van calcium is ook heel belangrijk, de verhouding calcium/fosfor is het liefst 2:1

Waar je ook op moet letten is het gebruik van Ethoxyquine in het voer als anti-oxydant. Deze stof is in de Verenigde Staten verboden in de voedselindustrie, omdat het aangemerkt wordt als gif.
Goede konijnenvoeren zullen nooit Ethoxyquine als anti-oxydant gebruiken, maar vitamine E. Door gebruik van vitamine E als anti-oxydant  is het voer beperkt houdbaar, ca. 6 maanden. Heb je een konijnenvoer dat jarenlang houdbaar is, bekijk dan kritisch of er Ethoxyquine gebruikt is, wat schadelijk is voor de gezondheid van je konijn. 

Toevoeging van Vit.C in het voer van een gezond konijn is niet gewenst, een konijn maakt zelf vitamine C aan. Extra vitamine C kan schadelijk zijn: langdurig toedienen van te veel vitamine C kan nierproblemen geven. 

Toevoeging van een weerstandsverhogend middel, zoals bijv. Echinacea, in het voer van een gezond konijn is niet gewenst, het is nooit de bedoeling dat een konijn continu jarenlang zo´n middel toegediend krijgt. Gewenning van het lichaam zorgt dat het middel op een gegeven moment niet meer werkzaam is.

LET OP!Verschillende fabrikanten doen  Robenidine of Meticlorpindol door het voer, dit zijn middelen om coccidiose tegen te gaan.  Tenzij je een fokkerij hebt met honderden konijnen is zulk voer sterk af te raden!

Houd bij verandering van voer de toedieningswijze in acht! Dus eerst nieuw voer door het oude mengen en langzaam aan steeds meer nieuw voer geven.