terug

 

 

 

 

 

WAT EET MIJN KONIJN..

 

 

 

Hooi moet er altijd zijn! Je konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als hij wil! Zonder hooi heeft je konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt hij daar last van en wordt ziek.

De eerste dagen  moet je konijn precies hetzelfde eten als wat hij gewend was. Dus dat moet je even goed navragen bij de fokker of bij de dierenwinkel. Vraag wat van dat voer mee voor de eerste dagen. Je konijn moet heel erg wennen, aan de nieuwe omgeving, aan jou, dus geef hem voer wat hij gewend is.

Hou vaste tijden om te voeren. Of je nou 1x per dag, 2x per dag of 3x per dag voert, probeer het op ongeveer dezelfde tijd te doen. De maag van jouw konijn raakt daar aan gewend.

Als je ander voer wilt gaan geven dan wat je konijn bij de fokker, of in de dierenzaak gewend was, moet dat heel langzaam gebeuren. Dus eerst een heel klein beetje nieuw voer bij het oude. En dan iedere dag wat meer nieuw voer, en wat minder oud voer.

Op deze manier moet je het ook doen als je droogvoer geeft, en je koopt dan bijvoorbeeld een nieuwe zak droogvoer. Een nieuwe zak droogvoer is altijd een beetje anders dan de oude zak. Dus doe je eerst een beetje nieuw droogvoer door het laatste beetje oude droogvoer heen, zodat het maagdarmstelstel van je konijn kan wennen. Zo wordt je konijn nooit ziek van een nieuwe zak voer. 

Van droogvoer mag je konijn zoveel eten als hij lust, want hij is in de groei. Maar als hij ouder is dan 7 maanden, mag hij nog maar 25 gram per kg.lichaamsgewicht hebben. Je moet je konijn dus wegen als hij ongeveer 7 maanden oud is. Als je konijn bijv. 2 kg. weegt mag hij 50 gram droogvoer per dag. 

Als je na een paar dagen groente gaat geven moet je dat ook opbouwen. Bijvoorbeeld de eerste dag 1 blaadje sla, de volgende dag 2 blaadjes sla, enzovoort. En dat moet je met elke groente doen. Als je het zo doet kan je konijn op een gegeven moment alles eten. Dat komt omdat het maagdarmstelsel van je konijn op deze manier nuttige bacteriën kan vormen om het voedsel af te breken.

Als je het niet zou opbouwen, maar in 1 keer een heleboel groente geeft, wat je konijn niet gewend is, of  je zou ineens veel nieuw voer geven, dan zijn die nuttige bacteriën er nog niet, en dan kan het voedsel niet afgebroken worden. Veel jonge konijnen raken op deze manier verschrikkelijk aan de diarree, en kunnen daar aan sterven.

 

Het beste is om kleine beetjes van zoveel mogelijk verschillende groenten tegelijk te geven, in plaats van veel van 1 soort groente. Als je dan een keer een soort groente weglaat is dat niet erg. De wilde konijnen in de natuur eten ook heel gevarieerd en eten overal een klein beetje van.

Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, veldsla, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, koolrabi, het loof van wortelen, wortelen, het loof van radijsjes, blaadjes witlof, paksoy, waterkers. Voor erbij een takje peterselie, takje selderie. 

 

 

Er zijn in de natuur nog veel meer kruiden en planten die goed zijn voor konijnen, maar die moet je eerst kennen om ze te kunnen plukken. Bijvoorbeeld weegbree, wilde achillea, herderstasje, boerenwormkruid, absinth, paardebloemblad en bloemen, en nog meer. Jonge toppen van brandnetels bijvoorbeeld, een dag laten liggen om de brand eruit te laten gaan, zijn heel erg gezond voor konijnen.

Groenten die niet gegeven moeten worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes. Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras. Afgemaaid gras mag nooit gegeven worden, geplukt of geknipt lang gras wel.

Met koolsoorten moet je voorzichtig zijn, daar krijgt een konijn heel snel gasvorming van. Wat ook weer dodelijk kan zijn. Dus van de koolsoorten beter alleen beetje broccoli, beetje bloemkool en 's winters boerenkool geven. Op boerenkool zijn de meeste konijnen erg gek. Ik wil weer opmerken: veel verschillende groenten tegelijk geven, dus boerenkool erbij en niet alléén maar!

Pluk nooit paardebloembladeren aan de kant van een weg, dit is bevuild door uitlaatgassen. Let op dat niet in de buurt met gif gespoten is! Geef nooit rauwe aardappelen, of het loof van aardappelen. Dat is heel erg giftig. 

Als je fruit geeft moet dat op dezelfde manier opgebouwd worden als ik hierboven heb verteld. Je konijn mag appel, peer, banaan, eigelijk alles wat hij lust, alles met schil en al.  Maar voorzichtig, met een klein stukje, beginnen! En geen appelpitjes.

Op dezelfde manier moet je groente ook weer afbouwen. Niet ineens stoppen met groente. Dat is niet gezond voor je konijn. Ook niet af en toe groente geven, beter gewoon elke dag. Of helemaal niet. Maar niet dan weer wel en dan weer niet.

En het konijntje links heeft een grote wortel in zijn mond, maar het is niet goed om te veel wortel te geven. Er zit te veel suiker in, en suiker is niet goed. Suiker bevordert de groei van slechte bacteriën in de darmen, waar het konijn van aan de diarree kan gaan. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel  per dag is voldoende. Als je konijn wortel krijgt, en het heeft zachte keutels, probeer dan of het verbetert als je de wortel niet meer geeft...

Voor nog meer aanwijzingen over voer, wat wel en wat niet mag, welke groenten, welke kruiden en onkruiden, zie:

goede boeken om te hebben