Oorspronkelijke titel: Are two rabbits right for you?

Vertaald door Liesbeth Zonjee
Bewerkt en aangevuld door Maryo.
 

Zijn twee Konijnen iets voor jou?

 

Inleiding

Stap 1.  Overwegingen bij een adoptie

Stap 2.  De voorbereidingen

Stap 3.  Gewone scenario

 

Inleiding

Omdat konijnen nog niet zo lang als huisdier gezien worden, hebben heel veel mensen nog maar 1 konijn. Zo vreemd is dat niet, de meesten beginnen liever met 1 konijn. Pas als het allemaal goed gaat, denken mensen er aan om er een tweede bij te nemen.Uit ervaring is gebleken dat de meeste konijnen het fijn vinden om gezelschap te hebben van minstens één soortgenoot.

Bij een leeftijd tot 8 weken verloopt het bij elkaar zetten van twee konijnen over het algemeen probleemloos. De rammen zullen gecastreerd moeten worden op een leeftijd van 5-6 maanden. Voedsters moeten gesteriliseerd worden op een leeftijd van + 7 maanden. Als je een jonge voedster en een jonge ram bij elkaar zet, moet je er rekening mee houden dat de ram al vanaf 3 maanden de voedster kan bevruchten! Natuurlijk is de voedster met 3 maanden nog veel te jong voor een nest, dus moeten ze vanaf 3 maanden tot castratie/sterilisatie gescheiden worden gehouden. Wel zorgen dat ze contact houden, elkaar kunnen zien en ruiken, ook als ze rondlopen. Dan scheiden door middel van gaas.

Jonge voedsters vanaf 12 weken kunnen last gaan krijgen van hun hormonen, en nijdig gaan doen tegen elkaar. Het is raadzaam voedsters die je samen wilt houden te laten steriliseren, vanwege vechten (incidenteel, ook al zijn het zusjes), schijnzwangerschap en baarmoederkanker.

Hieronder wat richtlijnen om je te helpen als je al een konijn hebt en je later besluit er een konijn bij te nemen.

 

Stap 1

Overwegingen bij een adoptie. (zie ook: ASIELkonijnen)

De meeste mensen denken dat ze bij het kiezen van een maatje een konijn moeten nemen van dezelfde soort of dezelfde maat. Niets is minder waar. Een dwergkonijn kan hele goede vriendjes zijn met een  Vlaamse reus. En je moet niet raar kijken als de kleinste de baas is. Territoriumdrift en hormonen spelen een grote rol in het gedrag van konijnen. Het is heel waarschijnlijk dat er agressie ontstaat als je twee konijnen bij elkaar zet. Dit is hun natuurlijk gedrag. Castreren/steriliseren lost 80% van dit probleem op. Als je twee ‘geholpen" konijnen bij elkaar zet (op neutraal terrein), sla je een paar vliegen in één klap:

- Territoriaal markeren (sproeien) wordt beduidend minder als konijnen zijn "geholpen".(Ook vrouwtjes sproeien!)

- Schijnzwangerschappen ( stress voor beide konijnen!) komen bijna niet meer voor.

- Geen ongewenste echte zwangerschappen!

- Veel makkelijker vriendschap sluiten.

Welke combinatie?

In het begin werd over het algemeen gedacht dat mannetjes, zelfs als ze gecastreerd waren, niet samen konden leven. De ervaring heeft geleerd dat gecastreerde mannetjes hechte vriendschappen kunnen hebben. Adopteer een passend gesteriliseerd vrouwtje voor je mannetje als dat mogelijk is, maar twee gecastreerde mannetjes samen is ook geen probleem. Leeftijd speelt geen belangrijke rol voor een goede relatie. Denk niet dat je 2 jaar oude vrouwtje moederlijke gevoelens zal hebben voor een baby van onder de 3 maanden! Volwassen konijnen hebben liever andere volwassenen of tieners, jonkies zijn beter af met jonkies.

Het temperament van een konijn bepaalt hoe ze zich gedraagt ten opzichte van haar soortgenoten. Ze kan bazig zijn en vol (zelf)vertrouwen, bazig en onzeker, verlegen, makkelijk, sociaal, asociaal of een combinatie van deze trekjes. Vaak sta je verbaasd over het gedrag van je konijn: je lievelingsdier, dat dag en nacht wil knuffelen, neemt zo maar een hap haar uit haar nieuwe vriendje!

 

Stap 2

De voorbereidingen.

Wanneer je twee konijnen aan elkaar wilt laten wennen zijn er twee belangrijke factoren waar rekening mee gehouden moet worden:

1. De voortplantingsdrift  2. Territorium bewaking.

Twee niet "geholpen" konijnen, in welke combinatie dan ook, zullen òf vechten òf fokken en waarschijnlijk beide.

Als je twee konijnen aan elkaar wilt laten wennen, moet dit op "neutraal terrein" gebeuren. Neutraal terrein is overal waar je konijn nog niet geweest is. Het prettigste is ook nog als deze ruimte klein is (ong. 2 vierkante meter), met een vloer die makkelijk schoon te maken is. Voorkom kleine plekjes in de ruimte waar je konijn wél in/achter/onder kan kruipen, maar jij niet. Als je konijn gewend is overal in huis rond te lopen, dus het hele huis als territorium heeft, zoek dan buitenshuis een neutrale plek. Bijvoorbeeld: de auto.. Of kijk of je een vriend(in) hebt waar je de ontmoeting kunt laten plaatsvinden.

Je hebt ook een kooi, of een andere afgescheiden ruimte voor elk konijn nodig. Als je twee kooien te duur vindt kun je proberen een kooi te lenen. Je konijnen moeten een eigen ruimte kunnen hebben als ze het niet samen kunnen vinden. Als ze het goed met elkaar kunnen vinden zouden ze in één kooi kunnen.

Grote reiskennels voor honden zijn ook geschikt.

Een kleine badkamer of een gebarricadeerde gang (gaas) kan dienst doen als neutraal terrein of als tweede ruimte voor de nieuwkomer.

Zorg dat je een plantenspuit, een berg geduld en rust hebt en als het mogelijk is, de hulp van iemand met ervaring.

 

Stap 3

Gewone scenario.

Het is zover. Het begin is er: een kooi/plaats per konijn, een kleine, makkelijk schoon te maken ruimte, een volle plantenspuit. Oude gymschoenen of dikke werkhandschoenen die je misschien nodig zult hebben om vechtende konijnen te scheiden. De gymschoenen aan de handen doen natuurlijk.

De twee konijnen worden tegelijk uit hun manden/hokken/kooien losgelaten. De eerste tijd zullen ze de ruimte gaan verkennen en elkaar negeren.

Tuffy, een open, charmant brutaal, net gesteriliseerd tienermeisje, valt Sweetpea, een gevoelige gecastreerde volwassen heer, aan. Sweetpea rent weg. Tuffy achtervolgt hem, beklimt hem en laat hem niet meer gaan en begint te "rijden". Sweetpea blijft waar hij is met opengesperde uitpuilende ogen en een zeer snelle hartslag en ademhaling.

Een ruwe vertaling van hun gesprek:

Tuffy: "Ik ben het allerslechtste konijn van het hele universum". Sweetpea: "O, zeker, allergrootste en ik ben maar een stofje in het kosmisch oog." Tuffy: "Nou, zolang we het daar over eens zijn." Sweetpea fluistert: "Heel, heel zeker, echt, zonder twijfel, zo eens als maar zijn kan."

Hoewel er dus een hoop gedoe is geweest en de haren in het rond vlogen, zijn deze twee het eens over hun plaats in het Universum en Het Grote Plan.

Na ongeveer 20 minuten moeten ze terug naar hun eigen plaatsje. Deze tijdelijke plaatsjes kunnen op allerlei manieren gecreëerd worden, dat hangt vooral van je woonruimte af.

Als je 2 kooien hebt, zet die dan naast elkaar, dan wennen de konijnen er aan elkaar te zien en te ruiken. Wissel de kooien iedere 24 uur van plek. Zo leren ze in elkaar’s lucht te leven. Herhaal iedere dag de 20-minuten-samen-sessie. Tuffy zal haar superioriteit blijven vaststellen door te jagen, te rijden, te bijten en aan te vallen.

20 minuten is natuurlijk niet verplicht, je kunt gerust op je gevoel af gaan.

Het kan gebeuren dat er bloed vloeit... Het moeilijkste is te weten hoe en wanneer je moet ingrijpen. Ingrijpen vraagt jouw eigen oordeel. En dan is het moeilijk om het emotionele aspect te scheiden van de objectieve situatie, vooral als jouw eigen konijn door het nieuwe konijn wordt "onderdrukt". Als je het idee krijgt dat Tuffy gevaarlijk agressief wordt, dan kun je verschillende dingen doen:

- Leid de konijnen af door lawaai te maken. - Stamp op de grond, schreeuw, laat een pannendeksel op de grond kletteren. De geschrokken konijnen zullen dekking zoeken. - Gebruik de plantenspuit om één of allebei de konijnen in hun gezicht te spuiten.

Ze zullen niet alleen stoppen met vechten maar ook hun gezicht gaan wassen. Na een paar keer zullen ze begrijpen dat jij niet wilt dat ze gaan vechten.

Sommige konijnen reageren heel goed op menselijk ingrijpen. Het kan zijn dat ze door aaien kalmer worden. Sommige konijnen reageren door te likken als ze op de rug gekriebeld worden en kunnen zo getruukt worden het andere konijn te gaan wassen.

Gewoonlijk zie je binnen een paar dagen tot weken de eerste tekenen van vriendschap. Het makkelijkst herkenbare is het elkaar wassen. Als je dit ziet dan kunt je gaan proberen de konijnen op niet-neutraal terrein los te laten. Doe dit kort, zodat de konijnen een prettige herinnering hebben aan hun samenzijn.

Dan kun je de introductie fase eventueel weer opnieuw doen.

Bij Onmiddellijke Vijandige Ontmoetingen wordt niet eerst de ruimte verkend. Binnen enkele minuten zijn de twee konijnen in een serieus gevecht verwikkeld. Ze zullen elkaar met hun tanden grijpen en elkaars buiken trappen met de achterpoten. Niemand stopt. Ze willen allebei Baas-Konijn zijn. Tegen de tijd dat ze dit zelf opgelost hebben zullen ze allebei ernstig gewond zijn. Maar, ook deze moeilijke ontmoetingen kunnen tot harmonie leiden. Haal ze in dit geval wel onmiddellijk uit elkaar! Een gewenningsperiode is nog nodig. Kooien naast elkaar zoals hierboven beschreven. Konijnen rond laten lopen gescheiden door gaas of een hekje. Zo kunnen ze aan elkaar ruiken en elkaar zien, zonder te kunnen vechten. Ongecastreerde mannetjes zullen blijven vechten. Na een poos zullen de konijnen het vechten vergeten en gewend zijn aan elkaars aanwezigheid.

Liefde op het Eerste gezicht is onmiskenbaar. Deze maatjes begroeten elkaar als oude vrienden, wassen en knuffelen en doen een konijnendans.

Een variatie hierop is dat het ene konijn liefde op het eerste gezicht heeft en de ander dit tolereert. Uiteindelijk zullen ze hetzelfde voor elkaar voelen maar de eerste ontmoeting zal niet zo liefdevol zijn als wanneer ze allebei onmiddellijk verliefd zijn op elkaar!

terug kinderhoek