FAQ: Meerdere konijnen in harmonie samen laten leven.

Door Margo DeMello

Vertaald door Madelon Heemstra

Bewerkt door Maryo.

 

Welke soorten introductie zijn er?

Welke scenarios zijn mogelijk na de eerste kennismaking?

Hoe gaan we om met de ruimte?

 

Welke soorten introductie zijn er?

Mannetje/vrouwtje: een van de makkelijkste dingen, meestal liefde op het eerste gezicht, maar niet altijd.

Vrouwtje/vrouwtje: soms makkelijk, vaak vechten.

Mannetje/mannetje: soms makkelijk, soms moeilijk, meestal eerst vechten, maar helemaal niet onmogelijk.

Baby/baby: verschrikkelijk makkelijk.

Baby/volwassen konijn: soms moeilijk, maar gaat goed als de volwassene tolerant is.

Drie of meer konijnen: de moeilijkheidsgraad varieert, hangt af van geslacht, persoonlijkheid, en of er al konijnen samen leefden.

Twee konijnen tegelijk mee naar huisnemen: heel makkelijk, zelfs als ze van hetzelfde geslacht zijn. Meestal is de nieuwe (dus neutrale) ruimte voldoende om ze zelf vriendjes te laten worden.

Een konijn mee naar huis nemen en bij je eigen konijn zetten gaat makkelijker als je een vrouwtje bij een mannetje zet, dan omgekeerd.

 

Welke scenarios zijn mogelijk na de eerste kennismaking?

* Liefde op het eerste gezicht. Als dit gebeurt, kun je ze direct in de ruimte zetten waar ze zullen gaan wonen. Als dat goed gaat, is alles okay, verder hoef je niets te doen.

* Afwachtende houding. Als dit gebeurt, let dan op ze als ze samen zijn, houd ze gescheiden als je er niet bent, en als ze niet gaan vechten zullen ze uiteindelijk vrienden worden.

* Verliefd gedrag. Als het (gecastreerde) mannetje op het vrouwtje klimt, en het vrouwtje vindt het niet erg, is dat meestal een teken dat deze combinatie goed zal gaan. Als ze het vervelend vindt en wegrent, is dat nog geen probleem. Pas als ze agressief naar hem gaat doen kun je er op rekenen dat er een langere introductie-periode nodig zal zijn. Haal ze dan uit elkaar en laat ze wennen met gaas tussen hen in.

* Een achtervolging: zorg ervoor dat de achtervolgde niet gewond raakt of terugvecht. Als dit niet gebeurt, wacht dan af en kijk het aan. Als een van de twee gewond raakt, haal ze dan uit elkaar. Gewoon rustig aandoen en rekenen op een langere introductie periode.

* Vechten. Als twee nieuwe konijnen (of, zo je wilt, twee konijnen die er al zijn) vechten, dan moet je rekenen op een lange introductie periode. Haal ze uit elkaar en laat ze wennen met gaas ertussen.

 

Hoe gaan we om met de ruimte?

Konijnen zijn verschrikkelijk territoriaal. In het wild zullen ze hun grenzen afzetten door middel van urine, door markeer-keutels bij de grenzen van het territorium, door het wrijven met hun kin over voorwerpen (geur afgeven), en door agressief gedrag zoals graven, omcirkelen en vechten.

Mannetjes in het wild concentreren zich vooral op hun territorium, dat steeds groter wordt, terwijl vrouwtjes hun nesten verdedigen en markeren.. Bij onze gecastreerde huisgenoten zal van hormonen niet veel sprake zijn, maar het territoriaal gedrag blijft. Dus bij het introduceren rekening houden met territorium, en dat in je voordeel gebruiken.

Wat je gaat proberen is te vermijden dat de konijnen de kans krijgen territoriaal gedrag te ontwikkelen. Dus je laat ze kennismaken op een plek die niets te maken heeft met hun nieuwe woonruimte. Probeer positieve gevoelens in je konijnen op te wekken, door situaties te creeren waarin ze vrijen, neusje wrijven, elkaar=s vacht ruiken etc. Op deze manier krijgen ze positieve herinneringen aan elkaar, ook al was de situatie misschien stressvol.

Ik noem dit Agestuurde intimiteit@. Dit is positief in die zin dat het ene konijn het andere konijn niet associeert met de stress (de autorit, bijvoorbeeld), ze associeren elkaar met het gevoel van veiligheid. Als ze vechten zullen ze DIE slechte herinnering bij zich houden en zich steeds herinneren dat ze samen hebben gevochten.

Laat konijnen altijd, ongeacht de sexe of leeftijd, eerst kennismaken in een neutrale ruimte. (Als je twee nieuwe konijnen tegelijk mee naar huis brengt, is elke ruimte in je huis natuurlijk neutrale ruimte.) Neutrale ruimtes zijn: een kamer waar je konijn nog nooit geweest is, het huis van een vriend, een autostoel, boven op de keukentafel, de garage, de badkuip, de achtertuin, etc. Neem je eigen konijn mee als je je nieuwe konijn gaat halen, zodat ze die eerste autorit samen kunnen maken.

Werk minstens 20 minuten per dag met de konijnen. Doe dit op verschillende neutrale plaatsen. Als ze vechten: niet bij elkaar laten als je er niet op kunt letten. Als ze niet vechten kunnen ze zonder toezicht, maar als je het huis uit gaat moet je ze altijd(!!!) apart zetten in de introductie-periode.

Probeer elke dag twee verschillende situaties te creeren, een zeer stressvolle (zoals bijv. een autorit: zeer stressvol), gevolgd door een tamelijk normale situatie (zoals bijv. op het bed: nauwelijks stress). Op deze manier kunnen ze geleidelijk wennen aan de overgang van vreemde naar normale situaties, zonder dat ze gaan vechten. Als je ze meteen laat rondrennen gaan ze misschien vechten, omdat ze vergeten dat ze op neutraal terrein zijn.

Gebruik een plantensproeier (met de stand op Astraal@) om gevechten te onderbreken. Sproei meteen als er eentje aanstalten maakt (let op agressieve lichaamstaal! Uitgestrekte nek, oren naar achteren, staart omhoog), dat is beter dan te proberen een gevecht te stoppen.

Geen van deze bovenstaande suggesties werkt vanzelf, en zal gewoonlijk niet direct werken. Werk iedere dag (20 minuten) met je konijnen, zorg dat ze elkaar kunnen zien als je niet met ze werkt. Begin met stressvolle situaties en ga geleidelijk naar minder stressvolle. Elke dag een stressvolle en een minder stressvolle situatie. Hoe meer je met ze werkt, hoe sneller de vorderingen zullen zijn.

Als je het nog sneller wilt doen zou je er een week vakantie voor kunnen gebruiken, in een uitzonderlijk neutrale ruimte, bijvoorbeeld het huis van een vriend, of familielid. Als één van de konijnen oud is, of van slag, doe dan rustig aan om de stress tot een minimum te beperken.

Besproken manieren zijn bedoeld voor wanneer de konijnen het niet direct goed met elkaar kunnen vinden. Als ze lelijk tegen elkaar doen, kun je ze eerst een poos laten wennen met gaas er tussen. Als ze vijandig blijven doen, dan bovenstaande stress-situaties creëren.